Nieuws
Kabinetsreactie op het rapport van de parlementaire enquête Aardgaswinning Groningen
In navolging van het debat met de Parlementaire Enquêtecommissie heeft het kabinet een reactie gegeven met daarin 50 maatregelen. Een greep hieruit:
- Gaswinning in Groningen stopt
- Kabinet erkent ereschuld
- Er komt een investering van €250 miljoen per jaar, 30 jaar lang
- Verbreding N33
Na een schriftelijke vragenronde met het kabinet volgt debat met kabinet. Ik vermoed rond eind mei.
Debat met de commissie parlementaire enquête Aardgaswinning Groningen
Tijdens een twee dagen lang debat op 12 en 13 april debatteerde de Kamer met de commissie parlementaire enquête Aardgaswinning Groningen over het rapport. Snel een einde maken aan de bureaucratische hel rond schades en versterken is cruciaal. Een begin maken met perspectief bieden aan Groningen is dat net zo. Een meerderheid van de Kamer onderschrijft de conclusies en bevindingen van het enquêterapport Groningen. De Motie Wijngaarden c.s. roept het kabinet op zo snel mogelijk met een reactie te komen.
Werkbezoek VVD-fractie aan Brussel
Op 28 maart 2023 was de Tweede Kamerfractie van de VVD op bezoek in Brussel. Daar spraken we onder andere met Ursula von der Leyen en VVD-Europarlementariërs. Een drukke dag met goede gesprekken.
Onderzoek naar zeldzame aardmetalen in Nederland
Nederland en de EU hebben de ambitie om de afhankelijkheid op landen als China voor zeldzame aardmetalen te verkleinen. In lijn met deze ambitie heb ik bij het debat over de Contourennota voor de nieuwe Mijnbouwwet een een motie ingediend om de mogelijkheid voor winning van zeldzame aardmetalen in Nederland, iets wat ontbrak in de contourennota. Het is van groot belang om onze onafhankelijkheid te versterken in een veranderend geopolitiek landschap. Zeldzame aardmetalen zijn hierbij essentieel.
Minder afhankelijkheid van Zwitserse wapens
Oekraïne snakt naar wapens om haar grondgebied en burgerbevolking te beschermen tegen Russische agressie. Zwitserland blokkeert de doorlevering van wapens die in Zwitserland zijn geproduceerd. Hierbij beroepen de Zwitsers zich op hun neutraliteit. Blijkbaar stond dit ze niet in de weg om wapens te leveren aan Saoedi-Arabië dat een bloederige oorlog voert in Jemen. Tijdens het debat over de Europese Raad van 21 maart 2023 heb ik een motie ingediend om de Europese afhankelijkheid van Zwitsers wapentuig af te bouwen en diplomatieke druk op Zwitserland op te voeren.
Presentatie parlementaire enquête Aardgaswinning Groningen
Op 24 februari 2023 heeft de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar rapport gepresenteerd. Dit rapport is eerst en vooral een erkenning voor Groningen en haar inwoners en wat zij al die jaren hebben meegemaakt. Wij hebben begrip voor de kwaadheid en onmacht die veel mensen voelen.
We mogen in Den Haag nooit wegkijken voor het leed dat in Groningen is veroorzaakt.
Strengere regels voor EU-toetreding Servië
Ondanks dat Servië aangeeft lid te willen worden van de EU onderhoud zij nauwe banden met Rusland. Er zijn vanuit Servië geen sancties tegen Rusland ingesteld, en het land onderhoud banden met Russen op de EU-sanctielijst. De Servische regering ondermijnt hiermee het EU-beleid. Hierom heb ik een motie ingediend om de EU Commissie meer mogelijkheden te geven de toetreding van Servië te stoppen.
De Eerste Kamer stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts
Samen met Jan Paternotte (D66), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) heb ik een initiatiefwet ingediend om het mogelijk te maken de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Na de Tweede Kamer stemde ook een ruime meerderheid van de Eerste Kamer in met ons wetsvoorstel.
Goed onderzoek naar Schengen toetreding Bulgarije en Roemenië
Bij BNR licht ik toe waarom ik een motie heb ingediend waarin ik de regering oproep goed onderzoek te doen voordat ze instemt met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen. Met een hoge migratiedruk en risico op grensoverschrijdende criminaliteit moet de grensbewaking in beide landen op orde zijn. Hierbij moeten we strict en fair zijn.
Brusselse salarisindexaties moeten herzien worden
Namens de VVD heb ik een motie ingediend om de arbeidsvoorwaarden van EU ambtenaren in België te herzien. Op dit moment hebben EU-medewerkers recht op riante salarisindexaties, en tegelijkertijd een groot belastingvoordeel. Dit moet anders.
De VVD wil boren in Nederlandse gasvelden
Bij Op1 vertel ik over het plan van de VVD om te boren in kleine gasvelden in Nederland. De komende jaren blijven we afhankelijk van gas, dus moeten we gaan boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Presentatie parlementaire enquête Aardgaswinning Groningen
Op 24 februari 2023 heeft de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar rapport gepresenteerd. Dit rapport is eerst en vooral een erkenning voor Groningen en haar inwoners en wat zij al die jaren hebben meegemaakt. Wij hebben begrip voor de kwaadheid en onmacht die veel mensen voelen.
We mogen in Den Haag nooit wegkijken voor het leed dat in Groningen is veroorzaakt
Strengere regels voor EU-toetreding Servië
Ondanks dat Servië aangeeft lid te willen worden van de EU onderhoud zij nauwe banden met Rusland. Er zijn vanuit Servië geen sancties tegen Rusland ingesteld, en het land onderhoud banden met Russen op de EU-sanctielijst. De Servische regering ondermijnt hiermee het EU-beleid. Hierom heb ik een motie ingediend om de EU Commissie meer mogelijkheden te geven de toetreding van Servië te stoppen.
De Eerste Kamer stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts
Samen met Jan Paternotte (D66), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) heb ik een initiatiefwet ingediend om het mogelijk te maken de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Na de Tweede Kamer stemde ook een ruime meerderheid van de Eerste Kamer in met ons wetsvoorstel.
Goed onderzoek naar Schengen toetreding Bulgarije en Roemenië
Bij BNR licht ik toe waarom ik een motie heb ingediend waarin ik de regering oproep goed onderzoek te doen voordat ze instemt met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen. Met een hoge migratiedruk en risico op grensoverschrijdende criminaliteit moet de grensbewaking in beide landen op orde zijn. Hierbij moeten we strict en fair zijn.
Brusselse salarisindexaties moeten herzien worden
Namens de VVD heb ik een motie ingediend om de arbeidsvoorwaarden van EU ambtenaren in België te herzien. Op dit moment hebben EU-medewerkers recht op riante salarisindexaties, en tegelijkertijd een groot belastingvoordeel. Dit moet anders.
De VVD wil boren in Nederlandse gasvelden
Bij Op1 vertel ik over het plan van de VVD om te boren in kleine gasvelden in Nederland. De komende jaren blijven we afhankelijk van gas, dus moeten we gaan boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Strengere regels voor EU-toetreding Servië
Ondanks dat Servië aangeeft lid te willen worden van de EU onderhoud zij nauwe banden met Rusland. Er zijn vanuit Servië geen sancties tegen Rusland ingesteld, en het land onderhoud banden met Russen op de EU-sanctielijst. De Servische regering ondermijnt hiermee het EU-beleid. Hierom heb ik een motie ingediend om de EU Commissie meer mogelijkheden te geven de toetreding van Servië te stoppen.
De Eerste Kamer stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts
Samen met Jan Paternotte (D66), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) heb ik een initiatiefwet ingediend om het mogelijk te maken de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Na de Tweede Kamer stemde ook een ruime meerderheid van de Eerste Kamer in met ons wetsvoorstel.
Goed onderzoek naar Schengen toetreding Bulgarije en Roemenië
Bij BNR licht ik toe waarom ik een motie heb ingediend waarin ik de regering oproep goed onderzoek te doen voordat ze instemt met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen. Met een hoge migratiedruk en risico op grensoverschrijdende criminaliteit moet de grensbewaking in beide landen op orde zijn. Hierbij moeten we strict en fair zijn.
Brusselse salarisindexaties moeten herzien worden
Namens de VVD heb ik een motie ingediend om de arbeidsvoorwaarden van EU ambtenaren in België te herzien. Op dit moment hebben EU-medewerkers recht op riante salarisindexaties, en tegelijkertijd een groot belastingvoordeel. Dit moet anders.
De VVD wil boren in Nederlandse gasvelden
Bij Op1 vertel ik over het plan van de VVD om te boren in kleine gasvelden in Nederland. De komende jaren blijven we afhankelijk van gas, dus moeten we gaan boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: 'Wij zien erop toe dat alles correct verloopt'
De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces volledig correct vrloopt heeft elke staat waarnemers die hierop toezien. Namens Nederland was ik voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waarnemer in de 'swing state' Nevada.
Zorg dat de regio meeprofiteert bij boringen in kleine gasvelden
Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus het is noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Hierbij moet veiligheid op één staan. De regio moet ook meeprofiteren van de opbrengsten, waarbij samengewerkt moet worden met de regio.
Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober
Bij het Debat over de Europese Top van 20 en 21 oktober heb ik een motie ingediend waarin ik de regering verzoek voor nader onderzoek te zorgen naar grensbewaking door Roemenië en Bulgarije. Nederland moet strikt en fair kijken naar de rechtsstaat, de afname van corruptie en georganiseerde misdaad in beide landen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie kunnen beschermen. Anders zijn we als een filantroop die ondertussen zijn eigen kinderen dusdanig verwaarloost dat de kinderbescherming moet ingrijpen. Op zo'n 2,5 uur vliegen etaleert Rusland zeldzaam militair machtsvertoon, met een opmars naar Kiev als optie en eenheden in Belarus, dat grenst aan Navo-landen Polen en Litouwen. Dat bedreigt niet alleen de veiligheid van de Oekraïners, maar van alle Europeanen.
Defensie begroting
De demissionair minister van Defensie schrijft dat Defensie de taken die het nodig acht om haar grondwettelijke taken volledig uit te voeren onvoldoende kan waarmaken en afspraken met bondgenoten onvoldoende kan nakomen. We moeten niet weglopen voor de realiteit, maar die onder ogen durven zien en benoemen zoals ook de commandanten van de krijgsmachtonderdelen eerder deden in Trouw en deze minister onlangs in de Telegraaf.
Het zogenaamde vredesdividend dat ontstond na de Koude Oorlog is niet alleen opgebruikt, maar omgezet in een veiligheidskrediet. Maar veiligheid op krediet bestaat niet. Veiligheid op krediet komt neer op erop speculeren dat het wel mee valt met dreigingen voor de nationale veiligheid, of dat onze bondgenoten het wel voor ons oplossen. Een groter cadeau kunnen we onze opponenten nauwelijks doen. Vrijheid is allesbehalve onkwetsbaar.
Nieuwe onderzeeboten
Nederlandse bedrijven moeten een wezenlijke rol krijgen bij de productie van nieuwe onderzeeboten. We moeten daarvoor niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als het gaat om militair geheime zaken moeten we daar soeverein en autonoom in zijn. Ik wil dan niet dat zo'n boot voor onderhoud een half jaar naar Frankrijk moet.
Intimidatie MH17-advocaten
"Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit."
Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal.
Afghanen in Nederland
Het kabinet zal zich inspannen om nog circa tweeduizend Afghanen naar Nederland te brengen. Behalve om achtergebleven Nederlanders gaat het om oud-medewerkers van Defensie en de EU-politiemissie Eupol. Ook Afghanen die voor door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten werkten, komen in aanmerking voor evacuatie.
Dit is een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj.
Afghanen in Nederland
Nederland gaat proberen meer Afghanen naar Nederland te halen dan eerder werd aangekondigd. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen aan de NOS. Tot dusver schreef het demissionaire kabinet in Kamerbrieven dat, naast alle tolken, zo'n 70 Afghanen recht zouden hebben op evacuatie naar Nederland. Dat worden er nu volgens de bronnen zo'n 1000 tot 2000.
Opvang in de regio
De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen.
De prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.
Niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen loopt gevaar. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Deze motie is onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel.
Debat Afghanistan
Inhoudelijk draait het debat over twee assen. De Kamer eist opheldering over een stuk in de Volkskrant, die woensdagochtend meldde dat de Nederlandse ambassade in Kabul maandenlang had gesmeekt om plannen voor het evacueren van lokaal Afghaans personeel. Dat was door Buitenlandse Zaken genegeerd. Pas op 14 augustus, één dag voor de val van hoofdstad Kabul, besliste het kabinet dat Afghaanse personeelsleden niet alleen het zogeheten ‘kerngezin’ maar ook verdere familieleden mochten meenemen.
De tweede hoofdvraag in het debat is hoeveel Afghanen er nu nog naar Nederland moeten komen. Nog na de val van Kabul werd dat aantal uitgebreid door een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die bepaalt dat niet alleen tolken, maar ook andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en ook journalisten en mensenrechtenactivisten automatisch asiel moeten krijgen. De VVD pleit voor een individuele afweging, dus geen automatisch asiel.
Evacuatie Kabul
Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mails binnen gekomen op het speciale e-mailadres van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder bevinden zich 21.000 e-mails over mensen die op grond van een eerste inventarisatie aanspraak kunnen maken op asiel onder de motie-Belhaj. Om hoeveel mensen het gaat is volstrekt onduidelijk.
Hoeveel van hen daadwerkelijk naar Nederland komen hangt af van de toeschietelijkheid van de Taliban en van de politieke discussie die in Den Haag onvermijdelijk gaat losbarsten. Komende woensdag debatteert de Kamer met het kabinet. „De motie-Belhaj is onuitvoerbaar”
Specialisatie is er al
Defensie moet keuzes maken in schaarste, aldus Ko Colijn (17/6). Alleen specialisatie en het afschaffen van de wereldwijd inzetbare marine zijn volgens hem daarom noodzakelijk. Onderzeeboten zijn dan wat Colijn betreft helemaal overbodig. Dit pleidooi voor afbouw van de marine en haar onderzeedienst roept twee vragen op.
Ten eerste is het de vraag of het logisch is om te stellen dat onderzeeboten overbodig zijn maar dat Nederland tegelijkertijd wel moet investeren in patrouillevliegtuigen om onderzeeboten te onderscheppen. Het tweede probleem is dat als we een expeditionaire zeemacht zouden afschaffen, de rest van de wereld niet verandert. Zo blijft het grootste deel van de goederenhandel over zee verlopen.
Laat pensioen invalide veteranen meegroeien met inflatie
Nederland heeft een ereschuld richting deze mensen. De VVD wil dat het pensioen voortaan geïndexeerd wordt en dus jaarlijks meegroeit met de inflatie. Momenteel ligt de uitvoering van het invaliditeitspensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP, en stijgt de indexatie niet mee met de actuele prijsontwikkelingen.
Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland
De tijd tikt, dus het kan niet snel genoeg gaan. Die mensen worden met de dood bedreigd. Ik vind dat het Nederlandse kabinet alles op alles moet zetten die afgebakende groep tolken die essentieel zijn geweest voor onze veiligheid, om die naar Nederland te halen, als zij dat willen.
Houd Erdogan buiten de deur bij Europees militair genootschap
NAVO-bondgenoot Turkije diende afgelopen week ook een toelatingsverzoek in, maar het land voldoet bepaald niet aan de waarden van de EU, vindt in ieder geval demissionair regeringspartner VVD. Naar verwachting schaart een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich achter dat standpunt. Turkije staat mijlenver van onze waarden af, nu meer dan ooit. De minister moet volgens ons haar Europese collega’s volgende week tijdens een bijeenkomst adviseren om een toetreding van Turkije te blokkeren.
Haal Afghaanse tolken zo snel mogelijk naar NL
Deze mensen hebben een onmisbare rol vervuld voor onze militairen in Afghanistan, maar ik krijg nog steeds allerlei signalen dat ze op en neer gestuurd worden (van en naar de Nederlandse ambassade in Kabul, red.) om papieren te halen. We moeten echt voorkomen dat we in een soort Kafka-in-Kabul-situatie terechtkomen. Het kabinet moet die zorgen wegnemen en dat is tot dusver onvoldoende gebeurd.
Veiligheid is niet gratis
Met die ambitie, die neerkomt op ruim 2,5 miljard euro erbij, zit de VVD ver af van wat volgens Eichelsheim nodig is. De liberalen delen wel diens analyse: ,,We moeten het hoofd kunnen bieden aan spionage, cyberaanvallen en dreigingen aan onze buitengrenzen", zegt Van Wijngaarden. ,,Het signaal is: veiligheid is niet gratis." Over de vraag wat defensie straks wel of niet kan doen, wil de VVD niet 'speculeren'.
Tegenwerken door NOvA
De Nederlandse orde van advocaten zoekt de grenzen op om vernieuwing te weren. Dat is slecht voor de toegang tot het recht en houdt advocatentarieven hoog. „Vergelijken van advocaten wordt moeilijk gemaakt."
Aanval verslaggevers door kerkgangers
Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan. Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.
'Queer in de Kamer'
Op Koninginnedag kreeg ik ooit een fles naar m’n hoofd geslingerd toen ik met m’n vriend over straat liep. Het laat zien dat wat we hebben bereikt niet onkwetsbaar is. Ik sprak eens op Paarse Vrijdag op het Sorghvliet Gymnasium over m’n coming-out. Daar hadden enkele jongeren moeite mijn homoseksualiteit te rijmen met hun geloof. Ik zei hen dat ik de vrijheid van godsdienst altijd zal verdedigen, tot iemand die gebruikt voor het goedkeuren van geweld.
Opnemen avondklok in noodwet
Eerder deze week zette de rechter een streep door de avondklok. Met een nieuwe spoedwet heeft het kabinet de avondklok alsnog gered. Wel gaat een maximale duur van drie weken gelden, tenzij het parlement wil verlengen. Ik sprak erover In Langs de Lijn En Omstreken.
Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod
Altijd celstraf bij geweld tegen beveiliger
De VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
VVD en CDA willen ‘onveilige’ gezinnen kunnen dwingen tot hulp
Gezinnen waarin een onveilige situatie voor kinderen bestaat, vanwege agressieve of verslaafde ouders, moeten kunnen worden gedwongen tot hulp. VVD en CDA willen dit wettelijk mogelijk maken. Het gaat om ouders die hulpverlening blijven weigeren en waar heftige problemen spelen die schadelijk zijn voor kinderen. De rechter moet in die gevallen niet het kind maar het hele gezin onder toezicht kunnen stellen, vinden de regeringspartijen. De ouders móeten dan hulp aanvaarden.
Ongekend onrecht
Samen met de overige leden van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag presenteerde ik het verslag 'Ongekend onrecht'.
Strafbaar stellen van spionage
Onlangs werd door de AIVD een spionagenetwerk opgerold. Daarom maakte ik een plan om spionage strafbaar te stellen.
Haal met Servië geen Paard van Troje in de EU
Servië zit in de wachtkamer om lid van de EU te worden. Maar het land weigert Europese waarden en vrijheden te erkennen, stelt Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast haalt het de band met Rusland nog eens aan.
Terwijl Lieselot (8) ernstig ziek was, moest haar moeder strijden om geld met de zorgverzekeraar
Ze had nog zoveel mogelijk willen genieten van het leven met haar zeer ernstig zieke dochter. Maar waar Anouschka Braaksma vooral hoopte dat ze die laatste onbetaalbare momenten met haar kind Lieselot volop kon koesteren, was ze vooral bezig met een schrijnend gevecht tegen haar verzekeraar en thuiszorgorganisatie. Het doet haar nog altijd pijn: ,,Lieselot heeft er niet voor gekozen om ziek te zijn.”
Ouders die hun kwetsbare kind thuis een zo goed mogelijk leven willen geven, gaan vaak ten onder aan de stress van bureaucratie, ondoorzichtige afspraken en een pijnlijk gebrek aan medemenselijkheid, stelt de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg, die de noodklok luidt. De 43-jarige Friese moeder Anouschka Braaksma, die het meemaakte, vertelt openhartig: „Het is schrijnend als je ziet welk gevecht mensen in nood moeten voeren.”
Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op de Noordzee
Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.
VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee
De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."
Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.
We moeten ons voorbereiden op een ouder Nederland
In 2040 telt Nederland 4,8 miljoen 65-plussers. We moeten ons hoognodig voorbereiden op een maatschappij met veel ouderen, vindt Tweede Kamerlid voor de VVD Jeroen van Wijngaarden.
Wie googelt op ‘ouderenzorg’ komt al snel bij somber stemmende berichten over personeelstekorten en wachttijden. Wat je minder vaak leest, is dat onze bevolkingssamenstelling met een fundamentele transformatie bezig is, die een veel groter probleem gaat vormen dan de huidige tekorten en wachttijden.
Leger moet zich vooral op Navo-gebied richten
De Russische troepenopbouw rond Oekraïne is een teken aan de wand dat een grootschalige oorlog in Europa een mogelijkheid is. Om Nederland vrij en veilig te houden, is het noodzakelijk dat onze krijgsmacht zich toelegt op de verdediging van het Navo-grondgebied.
Die taak heeft prioriteit boven missies in de rest van de wereld. Inzet van de krijgsmacht om de internationale rechtsorde ver van huis te bevorderen is een nobel streven, maar vereist dat we eerst onze eigen rechtsorde en die van onze bondgenoten tegen een invasie